Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 26-03-2015 23:02   Güncelleme : 26-03-2015 23:02

BALLIKAYA MAĞDURLARI “YETKİLİLER SESİMİZE KULAK VERSİN”

Sakarya’ya içme suyu sağlayacak olan Ballıkaya baraj ile ilgili olarak yerleri istimlak edilen ve yerlerinden

 BALLIKAYA MAĞDURLARI “YETKİLİLER SESİMİZE KULAK VERSİN”

Sakarya’ya içme suyu sağlayacak olan Ballıkaya baraj ile ilgili olarak yerleri istimlak edilen ve yerlerinden yurtlarından koparılan mağdurlar Beldibi Mahallesinde bir arayla gelerek basın yoluyla bir kez daha seslerini duyurmak istediler. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve CHP Milletvekili aday adayı Elif Başer ile CHP Akyazı İlçe teşkilatı da düzenlenen toplantıya katılarak mağdur olan mahalle sakinlerine destek verdiler.

ÜZÜM YEMEK İSTİYORUZ

İlk konuşmayı ev sahipliği yapan ve Mahallesinin büyük bölümü sular altında kalacak olan ve yaklaşık olarak mahallesinin 100 hanesinin evlerini barklarını terk ederek ve anılarını geride bırakarak ayrılmak zorunda kalacak olan Beldibi Mahallesi Muhtarı Ali Şahin yaptı.

Bizim gayemiz kesinlikle bağcıyı dövmek değildir. Bizim gayemiz üzüm yemektir. Üzümü yerken dikkat edilmesi gereken husus ise yerleri ve evleri istimlak edilen mahalle sakinlerinin mağdur edilmemeleridir. Baraj yapımı nedeniyle gerçekleştirilen istimlaklar mahalle sakinlerinin mağduriyetine neden olmuştur. Özellikle de evler için biçilen fiyat gülünç rakamlardır. Verilen o parayla bırakın ev yapmayı evi yapacak arsayı bile mahalle sakinleri alamaz diyen Beldibi Mahalle Muhtarı Ali Şahin, istimklak nedeniyle kendi mahallelerinden 100 olmak üzere yaklaşık olarak 200 hanenin tarihe gömüleceğini söyledi ve bizim isteğimiz yerleri istimlak edilen mahalle sakinlerine ev yapabilecekleri bir yer gösterilsin, alt yapısı yine Devlet tarafından yapılsın ve mahalle sakinleri de aldıkları istimlak bedelleri ile kendilerine bir ev yapsınlar dedi.

BEKİR DURMUŞ SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ

Düzenlenen toplantıda konuşan Akyazı Muhtarlar derneği başkanı ve Durmuşlar Mahalle Muhtarı Bekir Durmuş şunları söyledi “ Biz 3 yıldan beri bu sıkıntıyla iç içeyiz. Mağdur oyan mahalle sakinlerimiz biz muhtarlardan dertlerine çare olmamızı istiyor ve bekliyor. Biz de her platformda bu sıkıntıyı dile getiriyoruz ama bir türlü bizi yönetenleri sesimizi duyuramıyoruz. Hazır yeri gelmişken söyleyeyim ve yerel basınımız sıkıntılı günlerimizde her zaman yanımızda oldu ve olmaya da devam ediyor. Sesimizi duymayanlara sesimizi duyurdukları ve yanımızda oldukları için yerel basınımıza   sonsuz teşekkürler ediyoruz”

Biz bizi yönetenlerden çok şey istemiyoruz. Biz siyasilerden ve bizi yönetenlerden bizi dinlemelerini ve özellikle de evleri ve yerleri istimlak yapılanlara yer gösterilmek suretiyle ev yapmalarının sağlanmasını istiyoruz.  Allah aşkına sorarım size biz fazla bir şey mi istiyoruz diyen Muhtarlar Derneği başkanı Bekir Durmuş, bize kalkın gidin diyorlar, tamam gidelim de nereye gidelim biz anlatmaktan bıktık ama maalesef bizi dinleyen ve bizi muhatap alan kimseyi göremiyoruz. Bütün derdimiz bu dedi.

Bekir Durmuş, şu anda mevcut olan yolun sular altında kalacağını, yeni yapılacak yolun nereden geçeceğinin bilinmediğini, buna ilave olarak hızlı tren yolunun da yine mahallelerden geçeceğinin söylendiğini, o yolunda nereden geçeceğinin bilinmediğini söyledi ve vefat edenlerimizi şu andaki mezarlığımıza defin ediyoruz. Halbuki mezarlığımızda sular altında kalacak dirilerimize saygı göstermeyenleri ölülerimize saygı göstermeye davet ediyorum dedi.

Muhtarlar Derneği başkanı Bekir Durmuş konuşmasını şöyle devam etti “ Evlerimiz için 20-30 bin lira veriyorlar. Evlerimize bu değeri biçenlere ve bizi yönetenlere sesleniyorum. Gelin siz o parayla bırakın ev yapmayı arsasını alabilecek misiniz ? Bizim kimseyle bir hesabımız yok. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Biz birileri gibi yakıp yıkma taraftarı değiliz. Bizim tek isteğimiz yakmadan yıkmadan ve sorun yaratmadan mağduriyetimizin önlenmesini, ne para ne de hakkımız olmayan bir şeyi istiyoruz. Biz evimize ev, yerimize yer, mezarlığımıza mezarlık istiyoruz”

Muhtarlar Derneği başkanı Bekir Durmuş sözlerini şöyle tamamladı “ Her an vatandaşla şantiyede bulunan firma yetkilileri arasında sorun yaşanabilir. Biz muhtarlar olarak bugüne kadar bir sorun yaşanmaması için elimizden gelen gayreti gösterdik ama sonuç alamadık. Bundan sonra mağdur olan vatandaşımıza artık durun diyemeyiz. Muhtarlar olarak bizler artık sorumluluk almak istemiyoruz. Çünkü biz aradan çekiliyoruz”

VATANDAŞTA KONUŞTU

Düzenlenen toplantıda mağdur olan vatandaşta konuştu. Emekli öğretmen Cemil Yüksel, Mehmet Kurt v e Tuncay Özen’de konuşanlar arasındaydılar.

Vatandaşlar konuşmalarında Devletin kendilerini mağdur ettiğini belirttiler ve iç savaştan kaçarak Ülkemize sığınan Suriyeliler kadar itibar görmediklerini söylediler ve sorunun çözüme kavuşmaması halinde mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

ÖZKOÇ’DA KONUŞTU

Ben bugün burada bir siyasetçi olarak bulunmuyorum. Çünkü siyasetçi olarak sizin bu haklı sorununu TBMM’de dile getiren tek Sakaryalı parlamenterim. Bana gelen heyeti hem iktidar partisinin Sakarya Milletvekilleri ile hem de iktidar partisinin grup başkan vekilleri ile tek tek görüştürdüm. Çünkü gelen heyet görüştürdüğüm kişilerle görüşemediklerini söyledikleri için bu görevi yerine getirdim diyen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç,. bu konuyu siyasi malzeme yaparak ve ondan çıkar beklemeyi kendime yakıştıramam. Böyle bir durum insanlıkla da bağdaşmaz. Biz biriz. Biz beraberiz. Biz aynı toprağın insanlarıyız. Birbirimizle kol kola, omuz omuza, kederiyle sevinciyle ortak olan insanlarız. Yaşanan yer bir evden ibaret değildir. Orada acılarda vardır, sevinçlerde. Orada unutulmayacak anılar vardır. Sizlere buradan çıkın derken bu hususlarında dikkate alınması gerekir. En önemlisi ise biçil değerlerin günün şartlarına uygun olması, Devletin çıkın dediği insanlara yer göstermesi ve alt yapısını yapması gerekiyor. Zaten sizlerinde tek isteği bu. Bizde siyasiler ve Sakaryalı bir hemşehriniz olarak bunun tesisi için size destek vermeliyiz. Zaten bu amaçla bugün buradayım dedi.

CHP Milletvekili aday adayı Elif Başer de konuşmasında sorunun önemli olduğuna dikkat çekti ve herkes taşın altına elini koymalı ve bu sorun kimsenin mağduriyetine neden olmadan kökünden çözüme kavuşturulmalıdır. Bir birey olarak üzerime düşen görev ne ise onu yapmaya hazırım dedi.

ŞANTİYE ŞEFİNE TEPKİ VARDI

Toplantıda Baraj inşaatını gerçekleştirmekte olan firmanın proje mühendisi olan Musa Gönül’e tepki vardı. Proje Müdürünün mağdur olan insanlara haksızlık yaptığı ve güvenlik görevlilerini getirtmek suretiyle de tehdit ettiği ve önceki gün haklarını aramak isteyen ve yerlerini bu nedenle terk etmek istemeyen 4 kişi için 150 civarında güvenlik gücünün getirilmesini de bir tehdit olarak algılandıkları söylendi.

BU HAVALEDEN İNSANDA ÇALIŞTIRILMIYOR

Mağdur olanlar ve düzenlenen toplantıda konuşanlar inşaatta barajdan etkilenen köylerden çalıştırılan işçi sayısının hızla azaldığına dikkat çektiler ve bölge insanı olarak yanılmıyorsak üç beş kişi kaldı. Onları da yakında işten çıkarırlar dediler ve sorumlu olarak da firmanın şantiye yetkilisini gösterdiler.

Akyazı Belediye başkan yardımcısı Mehmet Çakmak’ta düzenlenen toplantıyı baştan sona takip etti.

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ