Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 26-11-2014 09:49   Güncelleme : 26-11-2014 09:49

BOŞA AKAN ARTEZYENLERE BİRİLERİ DUR DEMELİ

Bilindiği gibi ilçemiz merkezi ve köylerinde sayısını net olarak bilmemekle birlikte

BOŞA AKAN ARTEZYENLERE  BİRİLERİ DUR DEMELİ

200 ün üzerinde artezyen var ve vatandaşlar tarafından çeşitli amaçlarla açılmış yararlanılıyor.

Ancak bu artezyenler sahipleri tarafından kullanım dışı kaldığında her nedense kapatılmıyor ve boşa akıp gidiyor.

 Boşa akmakta olan 200 artezyeni bir araya toplarsanız küçük çapta bir akarsu oluşturur. Artezyenler birkaç metre yerin altından motor veya tulumba ile çekilen yer altı suyu değildir. Çok derinlerde su geçirmez tabakaların altında bulunan uzantısı dağların yamaçlarına kadar uzanan yer altı sularıdır. Bu sular aynı zamanda akarsularımızın da kaynağını oluşturmaktadır.

 Yani bahse konu olan artezyenlerimiz gereksiz yere boşa akıtıldığı zaman yer altı sularımızın seviyesi de giderek azalmakta dolayısı ile basıncı da azalmaktadır. Yıllar önce gürül gürül aktığına şahit olduğumuz bir çok artezyenin suyu ya tamamen kesilmiş ya da iyice azalmıştır. Bu durum derelerimizdeki suyun da azalmasına neden olmaktadır. Nitekim bundan 25-30 yıl önce yüzebildiğimiz derelerimizde bu gün su azlığı nedeniyle balıklar bile yüzemiyor. Balıklar suyun daha bol ve temiz olduğu dağlara kaçtı.

 Suyumuzun kötü kullanımı nedeniyle giderek azalması insan ve tüm canlılar için büyük bir tehlikenin habercisi olduğunu söylemek bir kehanet olmamalıdır.

 Bu nedenle ADA-SU olsun Belediye olsun, Kaymakamlık olsun her kim olursa olsun boşa akan bu artezyenlere müdahale edip boşa akmasına engel olunmalıdır.

Bilim adamları yer altı suları için şöyle söylüyor dağlarımıza bu yıl yağan yağmur veya kar suları 10 ile 15 yıl sonra çeşmelerimize ulaşabiliyor. Ne demek istediğimiz anlaşılmıştır inşallah.  

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: https://www.facebook.com/video.php?v=592912167522090

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ