Akyazı Magazin
Giriş Tarihi : 22-10-2014 09:22   Güncelleme : 22-10-2014 09:22

DİLE KOLAY 60 YIL İĞNE İLE KUYU KAZIYOR

Teknolojiye yenik düşerek yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin en önde

DİLE KOLAY 60 YIL İĞNE İLE KUYU KAZIYOR

gelenlerinden biri terzilik. Bir çok meslek gibi Terzilik mesleği de terzilik mesleğini devam ettirmekte olan son ustalarının mesleği bırakması ile önümüzdeki birkaç yıl içinde tarihin derin sayfalarındaki yerini alacak.

 Şu anda İlçemiz Akyazı’da bu mesleği devam ettiren çok değil 4 veya 5 terzi var. Bunlardan biri de Terzi Mecit Usta.

 Terzi Mecit Uygun Usta dile kolay tam 62 yıldan beri giyimine önem veren Akyazılıları giydiriyor. Tabiri caizse tam 62 yıldır iğne ile kuyu kazıyor.

 1956 Yılında Karasu İlçesinde amca oğlu Mevlüt Emin Uygun’un yanında çırak olarak başladığı ve tam 12 yıl çıraklık yaparak mesleği öğrenen Mecit Usta 2 yıl askerlik görevinin ardından O zamanlar İlçemizin en popüler ve işlek sokağı olan Sinema Sokakta açtığı iş yerinde uzun yıllar sürecek olan terziliğe başladı. Daha sonraki yıllarda bazı nedenlerden bir çok iş yeri değiştiren Mecit Usta en son Necati Temel caddesinde bir pasaj içinde mesleğine devam ediyor.

Geçtiğimiz gün yolumuz Mecit Usta’nın iş yerine düştü. O’nu tek başına gözlüklerini takmış elinde iğnesi ve makası bir müşterisine ceket dikerken buluyoruz. Ayağa kalkıp nezaketle bizi karşılıyor O’na kolay gelsin diyerek gösterdiği yere oturuyoruz.

Sonra da uzun yıllar öncesine dayanan dostluğumuz olan Mecit Usta ile başlıyoruz derin bir sohbete.  

Terzilik mesleğine sıra gelince hani çırak Mecit Usta diye sorunca da Mecit Usta derin bir ah çekiyor  20 yıldan beri çıraksız çalıştığını  söylüyor ve başlıyor içini dökmeye.

 “Aslen Karasu’luyum 956 yılında Akyazı’da bir yakınımızın yanına gelerek Orta okula başladım. Birinci sınıfı tamamlayamadan okuldan ayrılmak zorunda kaldım. Aynı yıl Karasu’da Terzilik yapmakta olan Amcam oğlu Mevlüt Emin Uygun’un yanında çırak olarak başladım. Onun yanında 12 yıl süren çıraklık ve kalfalığım sırasında terzilik mesleğini en ince ayrıntısına kadar öğrendim. Sonra askerlik görevimi tamamlayarak Akyazı’ya döndüm ve Sinema sokakta bugüne kadar devam edecek olan iş yerimi açtım. O yıllardaki esnaflar arasındaki neşe, samimiyet ve dostluk bu günlerde arayıp ta bulamadığım ve en çok özlemini çektiğim o güzel günleri unutmam mümkün değil.

 O yıllar popüler bir meslek olan terzilik aradan geçen zaman içinde sanayinin gelişmesi ve konfeksiyonun devreye girmesi ile yavaş yavaş cazibesini kaybetti. Bugün de gördüğünüz gibi can çekiştirmeye başladı.”

 Mesleğin artık gelir getirmediğini, bu nedenle cazibesini kaybettiğini, çırak ta yetişmediği için önümüzdeki birkaç yıl içinde mesleğin son ustaları olan bizlerin emekliye ayrılmamızla birlikte tarihe karışacağını belirten Mecit Usta bir takım elbiseyi 5 günde çıkarabiliyoruz. Hala hazır elbise giymeyen ve terziye diktirmekte olan insanlar var. Bir takım elbiseyi kumaş dışındaki masraflar dahil 350 liraya dikiyorum. Günlük kazancımız 70 liraya geliyor. Bununla geçinmek mümkün değil. Ancak emekli olduğum için kıt kanaat geçinip gidiyoruz dedi.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: https://www.facebook.com/video.php?v=572351752911465

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ